czwartek, 1 czerwca 2017

ZIOŁOWY SER Z ZIEMNIAKA VOL 3 WERSJA NAAAAAJPROSTSZA




Jak to z nerdami czyli kujonami bywa, czasem zakładam gogle, rękawice z gumy i kombinezon laboratoryjny. Zapuszczam się do mojej kuchni i eksperymentuję po nocach..

Wiem, że uwielbiacie ser z ziemniaka, więc postanowiłam i narzuciłam sobie ser, znaczy cel! stworzyć jego jeszcze prostszą wersję. Po paru rozbitych menzurkach, pożarze i małym wybuchu wniosek wysnuł się sam. Do sera z ziemniaka potrzeba tylko ziemniaka (i płatków). Wszelkie dynie i marchewki, czy wędzone papryki nie są potrzebne. 

Widziałam na innych blogach, że do masy dodawane są orzechy nerkowca, albo słonecznik. Jeśli chcecie by ser był bogatszy w białko to ok. Ale na prawdę nie jest to wymagane. Cały smak i konsystencję zawdzięczamy skrobi ziemniaczanej oraz płatkom drożdżowym.

Ale żeby nie było za nudno tym razem do już totalnie najłatwiejszej wersji dodaję zioła. A niech będzie trochę aromatycznie i poudawajmy, przez chwilę że jak z zielonym to zdrowsze. 

Tak więc do roboty. 
Wesołego dnia dzieciaka!

Dip serowy a la ser z ziemianka:
- zjedz palcem
- polej frytki
- polej cokolwiek co chcesz zjeść
- dodaj na pizze przed pieczeniem
- dodaj jako dip do sałatki
- zamiast beszamelu do lazanii
- jako sos do makaronu (z smażonymi pieczarkami, albo wegańskim boczkiem!)







4-5 ziemniaków
1/3 szklanki oleju (zwykły)
1 łyżeczka soli tzn do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu  
oregano wg uznania
bazylia  wg uznania
odrobina wody


W wersji do krojenia:
1/2 szklanki wody


🍕 Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko.

🍕 Przenieś do kielicha blendera lub do miski w której będziesz miksować.

🍕 Dodaj olej, płatki drożdżowe około 1/2 łyżeczki soli i pieprz. 

🍕 Zacznij miksować.   

🍕 By masa była rzadsza, ale też miała gładką konsystencję podczas miksowania dodaj kilka łyżek wody.Blendery kielichowe sprawdzają się bo przez przeźroczyste naczynie, można podglądnąć czy masa jest odpowiednio gładka. Obecnie używam blendera Ronic. 

🍕Spróbuj i dopraw solą. Ziemniaki lubią sól, a wolę do tego przepisu gotować je bez soli. Więc tutaj próbowanie i doprawianie jest ważne. 

🍕Przelej dip do miseczki. 

🍕Dodaj zioła i wymieszaj.

🍕 Jedz od razu lub poczekaj aż przestygnie i lekko zgęstnieje. 


Do wersji do krojenia

🍕W rondelku rozgrzej wodę i dodaj agar agar. Niech się rozpuści. 

🍕 Wlej przygotowany ser i mieszaj. Całość musi się połączyć. 

🍕 Gotuj przez około 5 minut. Niech nadmiar wody odparuje, a ser zredukuje swoją objętość. 

🍕 Przelej masę do miseczki wyścielaną papierem do pieczenia. Najlepiej zgnieć papier w kulkę, a po rozłożeniu będzie się idealnie układać w naczyniu. 

🍕 Trzymaj w zimnym miejscu do stężenia czyli około 3h.



PORADY:

- Nie żałujcie soli. Ziemniaki są jałowe i potrzebują soli. Spokojnie zacznijcie od 1/2 łyżeczki. Żadne tam szczypty ;)
- Sięgajcie po takie płatki drożdżowe, które same w smaku są smaczne. 
sprawdzone są  Country Life , Batom, Engevita i Ekogram.
Nie polecam płatków BioPlanet (są trochę bez smaku)




9 komentarzy:

  1. A czy każdy rodzaj ziemniaka się nadaje?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy możesz powiedzieć, ile mniej-więcej wychodzi tych ziemniaków wagowo?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wolałabym zjeść łyżką, więcej się zmieści niż na palcu! :D Jest to rzeczywiście genialny dodatek do wielu dań, na pizzy musi być obłędny. Widzę go także w towarzystwie czosnku niedźwiedziego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, super, jest tylko jedno ale: mocny posmak drożdży. Kupiłam drożdże marki Organic, mają bardzo intensywny posmak, aromat. Czuję, jakbym jadła prawdziwe drożdże. Czy masz pomysł jak sobie z tym poradzić? Bo te płatki psują cały smak sera. Owszem, ser po nocy spędzonej w lodówce miał mniejszy posmak drożdży, ale jednak utrzymywał się przez cały czas. Dodam, że nie sypałam dużo płatków.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł na sos z ziemniaka ciekawy, ale po co olej!? Olej polecam odstawić całkiem, niszczy system krwionośny. Anka

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobilam calkiem kilka ziemniakowych serow i smakuja super. Jedyny problem jest taki, ze to nawal skrobii na inne weglowodany, ktory lezy kamieniem na zoladku i rujnuje diete :(

    OdpowiedzUsuń
  8. The blog are the best that is extremely useful to keep.
    I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
    I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much.
    ตารางบอล

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly