grudnia 21, 2017

grudnia 21, 2017

ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ Z SOCZEWICY




W ostatnią sobotę gościłam u siebie przyjaciół. Przygotowałam dość spore menu. Była zupa z pierogami, fasola na dwa sposoby, a na danie główne zaserwowałam wegańską pieczeń a la Wellnigton. Kojarzycie tę mięsną potrawę? To pieczeń otulona ciastem francuskim. Jest sporo sposóbów na jej wegańską wersję. Moja była z soczewicy z upieczonym burakiem w środku. Nie zdążyłam zrobić zdjęć, więc postanowiłam pieczeń przygotować kolejny raz. Ale nie miałam ciasta francuskiego i kilka innych składników. Pieczeń w sobotę była wyjątkowa. Nie dałam za wygraną i przedstawiam Wam przepis na łatwiejszą w wykonaniu, ale równie bogatą w smaku pieczeń z soczewicy. 

Samą pieczeń można przygotować niemal z wszystkiego. Podobnie jak w wegańskim pasztecie, masa może być warzywna, z kasz lub jeśli preferujecie coś bardziej treściwego; z fasoli lub grochu. 
Zieloną soczewicę zawsze mam w swojej kuchni. Nie trzeba jej długo namaczać, szybko się gotuje i pasują do niej niemal wszystkie przyprawy.

Takie soczewicowe wnętrze pieczeni może mieć kilka obliczy. Można doprawiać je orientalnymi przyprawami lub świątecznie dodać dużo namoczonych i posiekanych grzybów. Ja przygotowałam ją z tego co miałam pod ręką. W masie spotkała się marchewką i seler naciowy w towarzystwie prostych przypraw. Macie inne warzywa? Postawcie na kreacje, ten przepis można modyfikować!


Podawaj z sosem pieczeniowym  lub warzywami po burgundzku 











ciasto 
 szklanka ciepłej wody
25g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
do 450- 500g mąki
szczypta cukru
szczypta soli
3 łyżki oliwy

olej do posmarowania ciasta

farsz

200g zielonej soczewicy
1 cebula
1 marchewka (większa)
2 łodygi selera naciowego
1-2  ząbki czosnku
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki papryki
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 jagody jałowca
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
duuużo czarnego pieprzu
sól do smaku
2 łyżki oleju

3 łyżki ostrej musztardy lub chrzan



💚 Soczewicę zalej wodą i zostaw na około 2h. Następnie ugotuj do miękkości uważając by się nie rozgotowała.

💚 Przenieś ją do miski i lekko zmiksuj blenderem ręcznym. Masa nie musi być idealnie gładka, chodzi o to by soczewica się zlepiła i stworzyła zwartą masę. 

💚 Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną drobno cebulę, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Smaż aż cebula zmięknie. 

💚 W tym czasie obierz marchewkę i pokrój ją w około 1cm kostkę. Może być mniejsza. Dodaj do cebuli i wymieszaj.

💚 Dodaj posiekany drobno seler oraz posiekany ząbek czosnku (lubisz czosnek dodaj więcej!)

💚 Dodaj przyprawy (oprócz soli i pieprzu) i dobrze wymieszaj. 

💚 Dodaj sos sojowy.

💚 Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną na ząb. Nie muszą rozpadać się pod widelcem. Niech zachowają kształt. 

💚 Warzywa przenieś do miski z soczewicą i wymieszaj. 

💚 Spróbuj. Dopraw solą, octem i pieprzem. 

💚 Niech farsz ostygnie.



💚 Do miski wlej wodę. Dodaj drożdże, sól i cukier. 

💚 Dosyp 4 łyżki mąki. Wymieszaj by drożdże się rozpuściły. Zostaw na 10 minut.

💚 Teraz jedną ręką mieszając stopniowo dodawaj mąki.

💚 Kiedy masa zacznie nabierać kształtu, a ciasto odklejać się od ścianek miski dodaj oliwę. 

💚 Przenieś na blat i żwawo wyrabiaj. Jeśli jest potrzeba dodawaj mąki. 

💚 Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. 

💚 Zostaw pod ściereczką na 10-20 minut.

💚 Rozwałkuj ciasto na placek grubości do 5mm.

💚 Farsz przenieś na jedną stronę i uformuj.  

💚 Posmaruj warstwą musztardy lub chrzanem.

💚 Przykryj drugą częścią ciasta i dociśnij boki. 

💚 Nadmiar ciasta odetnij . Z resztek można wyciąć listki lub zapleć ozdobne warkocze. 

💚 Pieczeń przenieś na papier do pieczenia i blachę. Posmaruj olejem lub innym tłuszczem. 

💚 Zostaw w cieple na 15 minut.

💚 Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut aż się zarumieni.

💚 Podawaj na ciepło! 







10 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale, Twoi przyjaciele - podejrzewam - są bardzo szczęśliwi, że Ciebie mają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeśli zdecyduję się na farsz z kaszy gryczanej i grzybów w cieście francuskim, to piekę tak jak w instrukcji na opakowaniu ciasta? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ale najlepiej przemiel kaszę, gdyż farsz może się rozpadać. Najlepiej użyj 2 arkuszy ciasta i dobrze je połącz. Ciasto powinno wyrosnąć i się mocno zarumienić. Pamiętaj by naciąć go w kilku miejscach wtedy nie popęka.

      Usuń
    2. Dziękuję ❤️

      Usuń
  3. Jaka ma być papryka ostra czy słodka? bo nie jest sprecyzowane która ma być.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy jeżeli zawinęłabym to jak strudel - położyła cienko farsz a następnie zawinęła roladę - myślisz, że ciasto w środku się upiecze?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy po upieczeniu przechowywać w lodówce ? ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie wymaiary foremki?

    OdpowiedzUsuń